BIMmen met leien

Auteur Eternit Datum 11 sep 2017

Voor architecten
Leien
Computer model
Computer model

BIM is tegenwoordig een hippe en veelgebruikte term in de bouwwereld. BIM staat voor ‘Building Information Modeling’ en is een digitaal 3D-model dat een virtuele weergave is van het bouwwerk. Een BIM-model is opgebouwd uit objecten waaraan informatie gekoppeld is over onder meer technische specificaties.

Toch is BIM veel meer dan een 3D-model. Het is een geïntegreerd proces waarmee bouwprofessionals een project digitaal kunnen ontwerpen, uitwerken, verkennen en corrigeren nog voor het is gebouwd. In het hele proces wordt gecoördineerde, betrouwbare informatie gebruikt om innovatieve projecten te realiseren, de weergave nauwkeurig te visualiseren voor betere communicatie, en reële prestaties te simuleren om belangrijke kenmerken als kosten, planning, optimaal materiaalgebruik en invloed op het milieu beter te begrijpen. Een virtueel intelligent 3D-model van het bouwproject vormt hierbij een belangrijk onderdeel. 

De samenwerking tussen de bouwpartners wordt steeds sterker ondersteund en vereenvoudigd door de digitalisering van de industrie. Anders dan het traditionele bouwproces, waar chronologisch de architect eerst wordt aangesteld door de opdrachtgever, iets later de ingenieur voor stabiliteit en technieken, veel later de aannemers en onderaannemers, en daarna pas de mensen die zich met facility management bezig houden, begint het ideale bouwproces binnen BIM met alle partijen rond dezelfde tafel.

Ook Eternit is mee met deze innovatie en zet voluit in op BIM. Op zijn website biedt Eternit een online BIM-service aan. Architecten kunnen hier CAD-tekeningen en bestekteksten van het volledige gamma aan leien rechtstreeks downloaden. De tekeningen zijn in verschillende software beschikbaar: AutoCAD, Revit, IFC, Arkey / Adomi met ASD en Drawing Exchange Format.

Meer weten? Surf dan naar www.eternit.be/bim