Gezonde dieren onder geluidsarm dak

Auteur Eternit Datum 03 jul 2017

Voor landbouwers
Golfplaten
Golfplaten Eternit
Golfplaten Eternit

Vezelcementgolfplaten hebben een zeer hoog dempend akoestisch vermogen: het geluid in een stal klinkt bij regenval maar half zo luid onder een golfplatendak dan onder een metalen dak. Dat vermindert de kans op stress en angst bij de dieren en creëert een aangename leefomgeving voor dier en boer.

Vergelijking staal vezelcement Eternit

Officiële test bewijst het dempend karakter van vezelcement

Vergelijking staal vezelcement Eternit

In België en Nederland hebben we regelmatig te maken met zware regenbuien en onweren in alle gradaties. Onder een vezelcementgolfplatendak wordt het geluid van hevige regenval met wel 10 dB(A) verminderd of gedempt vergeleken met het lawaai onder een metalen dak.

Dat betekent dat het geluid onder vezelcement 2 keer zachter klinkt dan op een metalen dak, wat een ongelooflijk verschil in waarneming is, zowel voor mens als dier.

Een geluid met een 10 dB(A) lager niveau ervaren we als half zo luid. Die resultaten worden niet beïnvloed door eventuele thermische isolatie die aanwezig is onder de dakmaterialen. De invloed van thermische isolatie is namelijk verwaarloosbaar op de gemeten geluidsniveaus.

Bron: Test CSTB (Centre Scientifique et Technique du Bâtiment), extern instituut in Frankrijk, op vezelcement en metalen dakproducten, geïsoleerd en niet-geïsoleerd.

Waarom dempen golfplaten geluid?

Vezelcementgolfplaten hebben sterke geluiddempende eigenschappen. Dat wordt hoofdzakelijk gerealiseerd door 2 factoren; enerzijds door een hoog gewicht per m² en anderzijds door het heterogene karakter van het materiaal, opgebouwd uit verschillende grondstoffen.

Welke dieren zijn gevoelig?

Een geluid is niets anders dan een sensatie die door het oor wordt waargenomen en veroorzaakt is door een akoestische trilling. Zodra die trilling wordt opgevangen door de gehoorgang en het trommelvlies ze overbrengt naar de hersenen, wordt dit fysieke fenomeen ‘geluid’ genoemd.

De meeste dieren zijn zeer gevoelig voor geluiden en worden snel gestresseerd van geluid in hun omgeving. Sommige dieren zoals paarden zijn hypersensitief voor geluid, andere zoals varkens dan weer wat minder.

Geluidsarm voor pluimvee en runderen

Pluimvee en runderen

Geluidsarm voor pluimvee en runderen

Gemiddelde en intense regen worden onder een golfplaten of een metalen dak niet waargenomen door de runderen en het pluimvee.

Hevige regen zal door de runderen en het pluimvee waargenomen worden onder een stalen dak (tegen de stressdrempel aan), maar onder een vezelcementdak zullen ze niets waarnemen.

Een wolkbreuk zal wel worden waargenomen onder een golfplatendak uit vezelcement, maar het geluidsniveau bevindt zich nog steeds onder de stressdrempel van de runderen en het pluimvee. Dat is niet het geval bij een metalen dakconstructie waar runderen stress ervaren door het hoge geluidsniveau binnenin de stal. 

Geluidsarm voor varkens

Varkens

Geluidsarm voor varkens

Gemiddelde en intense regen zullen niet waargenomen worden door varkens onder een golfplaten- of een metalen dak.

Hevige regen zal waargenomen worden door varkens onder een stalen dak, maar onder een vezelcement dak zullen ze niets waarnemen.

Een wolkbreuk zal wel worden waargenomen onder een vezelcement golfplatendak, maar het geluidsniveau bevindt zich nog steeds onder de stressdrempel van varkens. Bij een metalen dakconstructie komt het tegen de stressdrempel aan.

Geluidsarm voor paarden

Paarden

Geluidsarm voor paarden

Paarden zijn zeer gevoelig voor lawaai en plotse geluiden.

Gemiddelde regen zal niet worden waargenomen onder een golfplaten- of metalen dak. Intense regen wordt niet door de dieren gehoord onder vezelcement, maar wel onder metaal. Het geluidsniveau van hevige regen op een metalen dak zal voor stress zorgen bij paarden, terwijl het onder een golfplatendak gewoon hoorbaar is.

Een wolkbreuk zal voor stress zorgen bij paarden, zowel onder een golfplaten- als onder een metalen dak. Het geluidsniveau onder een vezelcementdak ligt echter 10 dB(A) lager dan bij een metalen dak, wat we dus als half zo luid ervaren. 

Tabel Eternit

Samenvattende tabel

Tabel Eternit

Wat voelt een dier bij geluid in de stal? Klik op de tabel hiernaast en ontdek welke invloed een geluidsarm dak heeft op pluimvee en runderen, varkens en paarden.

Op zoek naar meer informatie?